Vrijedna donacija slovenskih obrtnika obrtnicima naše županije

0

Delegacija Obrtničke komore Slovenije i Obrtničke komore Krško posjetila je Udruženje obrtnika Petrinja, Glina i Topusko te Obrtničku komoru Sisačko-moslavačke županije. Posjet je rezultat sastanka prijateljskih Komora iz Slovenije, Zagreba i naše županije koji je održan početkom godine u Krškom na kojem su prijatelji iz Slovenije izrazili želju pomoći Komori Sisak i Udruženju obrtnika Petrinja, Glina i Topusko. Prostor UO u Petrinji u potpunosti je uništen dok je prostor Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije oštećen, te mu je potrebna sanacija.

Slovenski obrtnici prikupljali su donacije za pomoć pri sanaciji posljedica potresa te su, u sklopu ovog posjeta ta financijska sredstva uručili hrvatskim kolegama. Predsjednik Obrtničko komore Slovenije, Branko Meh u prigodi je istaknuo:

„Obrtničko komora Slovenije jako dobro surađuje s Obrtničkom komorom iz Hrvatske i njezinim podružnicama. Tu želimo posebno napomenuti da smo pomagali obrtnicima i poduzetnicima koji su bili u poteškoćama i pretrpjeli štete u potresu. Ono što želim reći, ukoliko bude potrebno, slovenski obrtnici i poduzetnici su spremni pomagati obrtnicima iz naše susjedne zemlje, našim prijateljima iz Hrvatske.„

Direktorica Područne obrtničko komore Krško i Zavoda obrtnika i poduzetnika Posavje, Janja Starc kazala je kako su s akcijom prikupljanja pomoći počeli odmah nakon razornog potresa:

„Mi smo počeli kad je bio potres odnosno odmah dan iz toga sa skupljanjem donacija i materijala koji su već došli do vas. Ova donacija namijenjena je obrtnicima odnosno Udruženju obrtnika i Obrtničkoj komori.“

„Komore iz Slovenije su naše prijateljske komore s kojima imamo potpisanu Povelju o prijateljstvu i uspješno surađujemo posljednjih desetak godina.“ – naglasio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb te dodao:

„Ovo je samo nastavak te cijele suradnje. Zahvaljujem se ovim putem Komori Krško i cijeloj komori u Sloveniji zato što pokazuju da, kao što su obrtnici uvijek imali dušu imaju i srce te da je to obrtničko srce veliko. Na ovaj su način naši slovenski kolege i prijatelji pokazali da smo zajedno i kad je dobro i kad je loše.“

Predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger zahvalio je slovenskim kolegama na donaciji te podsjetio kako je objekt u kojem je Udruženje Obrtnika Petrinja, Glina i Topusko imalo svoj prostor nakon potresa proglašen neuporabljivim te da je kasnije i uklonjen.

„Ova donacija je svakako dobrodošla za uređenje novog Doma obrtnika kojeg ćemo danas posjetiti. Nadam se da će se Udruženje obrtnika Petrinja, Glina i Topusko ubrzo skućiti i da će u tom prostoru obrtnici moći obavljati sve svoje funkcije. Velika zahvala na donaciji. Što se tiče Komore Sisak mi smo relativno manje oštećeni u potresu no također imamo oštećenja i apsolutno će ovaj iznos biti upotrijebljen u prave svrhe i za ono za što su nam ga kolege obrtnici iz Slovenije i donirali.”

Zadovoljstvo uručenom donacijom i prijateljskom gestom slovenskih kolega nije krio ni predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko, Stjepan Panežić:

„Kao što je rekao i predsjednik Cvanciger, zgrada gdje smo imali sjedište potpuno je uništena u potresu i uklonjena je. Mi smo u fazi da za privremeno rješenje kupimo kuću koju bi preuredili za potrebe našeg Udruženja i gdje bismo mogli djelovati dok se ne izgradi nova zgrada. Naravno da će nam ova sredstva mnogo pomoći u tome, nisu mogla doći u boljem trenutku. Još jednom se zahvaljujem slovenskim kolegama na pomoći.“

Dodajmo i to kako je ova značajna donacija u vrijednosti 10 tisuća eura uručena u privremenom sjedištu Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog u Ulici Josipa Nemeca. Članovi slovenske delegacije su sa domaćinima obišli lokaciju uklonjenog objekta u kojem je do potresa bilo ovo Udruženje obrtnika te zgradu koja će se preurediti za njegove potrebe.

 

 

Komentari su zatvoreni