Ispit o stručnoj osposobljenosti

LETAK S INFORMACIJAMA O ROKOVIMA ZA 2019. MOŽETE PREUZETI OVDJE 

PRIJAVNICU ZA ISPIT O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI MOŽETE PREUZETI OVDJE

Uvjeti za prijavu: Najmanje završena osnovna škola

Dokumenti za prijavu:

 • završna svjedodžba
 • rodni list
 • domovnica
 • kopija osobne iskaznice
Rokovi za prijavu u 2019.: Polaganje PRAKTIČNOG DIJELA ispita Polaganje GOSPODARSTVA i PRAVNIH PROPISA
do 10.1. 11. – 22.2. 22.2.
do 28.2. 1. – 12.4. 12.4.
do 2.5. 3. – 12.6. 12.6.
do 5.9. 7. – 18.10. 18.10.
do 8.11. 9. – 23.12. 23.12.

 

Cijenu polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti određuje  ministarstvo nadležno za obrta i za sada iznosi 1.200,00 kn. Uplate se vrše na ŽIRO RAČUN Obrtničke komore SMŽ:

HR1223400091100181579 (model:  67, poziv na broj: OIB uplatitelja). Troškovi izrade praktičnog rada ne ubrajaju se u navedeni iznos te ih snosi posebno svaki kandidat.

Prilikom prijave kandidat je dužan uplatiti 300,00 kn akontacije, a preostali dio od 900,00 kn mora biti uplaćen  prije početka provođenja praktičnog dijela ispita. (Kopije uplatnica obavezno donijeti u Komoru).

U slučaju odustajanja od polaganja ispita, kandidatu se ne vraća akontacija od 300,00kn nego se iz nje naplaćuju materijalni troškovi i troškovi komisija, a ako je uplatio cijeli iznos – na pismeni zahtjev vraća mu se 900,00 kn.

 

Za kandidata navedeni iznos može uplatiti poslodavac te mu u tom slučaju Obrtnička komora izdaje troškovnik na ime kandidata, a uplaćeni iznos priznaje se u troškove poslovanja poslodavca i oslobođen je poreza.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta svake godine raspisuje Javni poziv i vrši povrat određenog iznosa na žiro račun obrta, pravne ili fizičke osobe koja je uplatila ispit. Obrasci za prijavu na natječaj mogu se pronaći na stranici http://www.mingo.hr (tražiti pod rubrikom: Otvoreni javni poziv za Program Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo).

Ispit se sastoji od praktičnog rada na kojem kandidat pred tročlanom komisijom dokazuje da je stekao neophodna znanja i vještine za samostalan rad u odabranom zanimanju.

Praktična zadaća i provjera stručno-teorijskih znanja vezanih za zanimanje obavlja se pred komisijom u jednom danu. Položenim praktičnim ispitom stječe se pravo pristupanju ispitu iz gospodarstva i pravnih propisa.

Drugi dio ispita – znanja za samostalno vođenje obrta – obavlja se usmeno. Na usmenom ispitu kandidat izvlači karticu s 5 ispitnih pitanja iz različitih zakonskih propisa o samostalnom vođenju obrta te da bi položio mora ispravno odgovoriti i obrazložiti najmanje 4 izvučena pitanja. Za ispit iz znanja za samostalno vođenje obrta svi kandidati u Obrtničkoj Komori  kupuju priručnike :

 • Osnove gospodarstva (84,00 kn)
 • Pravo i pravni propisi u obrtništvu(84,00 kn)

 

Iznos od 168,00 kn za priručnike uplaćuje se na gore navedeni žiro račun prije preuzimanja udžbenika.

Za poslužitelja jela i pića kupuje se priručnik Ugostiteljsko posluživanje (84,00 kn) (ukupan iznos za poslužitelje  252,00 kn)

Za cvjećara aranžera kupuje se priručnik Cvjećarstvo i aranžiranje (105,00 kn) (ukupan iznos za cvjećare  273,00 kn)

Ispitom o stručnoj osposobljenosti stječu se neophodna znanja za samostalno obavljanje poslova nižeg stupnja složenosti. Temeljem Uvjerenja o stručnoj osposobljenosti može se otvoriti obrt.

Sve obavijesti o mjestu i vremenu polaganja ispita prijavljeni kandidati dobivaju na kućnu adresu najmanje 14 dana prije dana ispita. Raspored polaganja ovisi o slobodnom vremenu članova ispitnih komisija te se može obavljati i u prijepodnevnim i u poslijepodnevnim satima.

Nakon primitka službene obavijesti kandidati su dužni obavijestiti Obrtničku komoru  (521-998 ili 521-134) pristupaju li ispitu, odgađaju za sljedeći rok ili potpuno odustaju od polaganja.

 

***

Kandidati koji polažu ispit za ugostiteljska zanimanja (poslužitelj jela i pića, pečenjar  i priprematelj jednostavnih jela i slastica, priprematelj bureka i pizza) moraju pribaviti SANITARNU KNJIŽICU I DONIJETI JE NA ISPIT. Bez sanitarne knjižice pristup kuhinji i posluživanju jela nije moguć.

Svi kandidati dužni su na praktični dio ispita ponijeti radnu i zaštitnu odjeću i obuću primjerenu zanimanju za koje polažu ispit. Na ispit ste dužni ponijeti kopije uplatnica za ispit.

 

Temeljem pravilnika o polaganju ispita o stručnoj osposobljenosti (NN 88/02.) čl. 52., troškovi ispita NE ODNOSE SE NA TROŠKOVE IZRADE PRAKTIČNE ZADAĆE.

Upozoravamo stoga kandidate koji polažu ispit za ugostiteljska zanimanja da će se troškovi pripremljenog menija i pića naplatiti odmah nakon obavljenog praktičnog dijela ispita. Cijenu utrošenih namirnica i pića plaćaju solidarno svi kandidati koji polažu u istoj grupi.

Za ostala zanimanja kandidati plaćaju vrijednost utrošenog materijala obrtniku koji im je dao suglasnost za polaganje (na primjer cvjećari – aranžeri) s time da uradak ostaje kandidatu.

Ako kandidati (građevinska zanimanja) obavljaju praktičan rad kod obrtnika  na ugovorenom radilištu za poznatog naručitelja, naručitelj je dužan sam snositi troškove materijala.

Temeljem Odluke Upravnog odbora Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije broj 585/09.  od 16.11.2009. kandidatima koji žele polagati praktični dio ispita u svojim obrtničkim  radionicama na terenu udaljenom više od 30 km u jednom pravcu od sjedišta Obrtničke komore, naplaćuju se stvarni putni troškovi po kilometru za izlazak ispitne komisije.

Sva dodatna pojašnjenja možete dobiti na broj telefona: 044/521-998 ili na e-mail adresu: obrazovanje-sk@hok.hr

Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije provodi ispite o stručnoj osposobljenosti za zanimanja (abecednim redom):

 • armirač
 • cvjećar aranžer
 • izolater
 • keramičar
 • maser
 • pečenjar
 • podopolagač
 • poslužitelj jela i pića
 • priprematelj bureka i pizza
 • priprematelj jednostavnih jela i slastica
 • teracer
 • vulkanizer