U Novskoj svečano obilježen Dan Obrtničke komore SMŽ

0

U petak ,07. lipnja u dvorani „Wedding cluba“ u Novskoj održana je svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije povodom 8.lipnja, kada ova organizacija i obilježava svoj dan.

Danom Komore podsjeća se na pojedince koji svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu pridonose razvoju i rastu organizacije, a u ovoj su prigodi dodijeljena priznanja najzaslužnijima, promovirani su novi majstori struke, pohvaljeni najbolji naučnici i njihovi mentori.

Obrtnička komora trenutačno broji nešto manje od 2 100 obrtnika, Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore SMŽ čestitao je svim obrtnicima Županije njihov dan te dodao: „Položaj obrtnika u Županiji je takav trenutno kakva je gospodarska situacija u našem okruženju. Nalazimo se u 2019. godini, sa svim problemima obrtništva koji su aktualni. Prvenstveno, to je pitanje problema obrazovanja, pitanje odljeva radne snage, pitanje nekompetentnosti, pitanje regularnih zakona koji nas sputavaju u radu. Ima i pozitivnih mjera, pohvalio bih sve one gradove koji su se uključili u županjsku kreditnu liniju, županijskih poduzetnika. Grad Sisak i ove godine naravno nije multiplicirao svoja sredstva s Županijom nego samostalno provodi svoju poduzetničku liniju koja je takva kakva je, ali da imamo stagnaciju na razini cijele Županije pa i po pitanju razvoja gospodarstva odnosno poglavito obrtništva je također  evidentno.“ – zaključio je Cvanciger.

Uz priznanja „Šegrt Hlapić“ najboljim učenicima, najboljim majstorima stručnim učiteljima, zahvalnice ustanovama i pojedincima zaslužnim za afirmaciju obrtništva, posebna priznanja onima koji su neposrednim radom pridonijeli razvoju obrtništva, te priznanjima za organizacijski rad članovima tijela i organa komorskog sustava uručena su i najviša priznanja.

Priznanje za životno djelo koja se dodjeljuju obrtnicima koji imaju najmanje 20 godina obrtničkog staža, koji su najmanje 2 mandata aktivno sudjelovali u sustavu HOK-a. dodijeljena su na prijedlog njihovih matičnih udruženja obrtnika. Dobitnici ovog najvišeg priznanja su obrtnici koji osobnim primjerom poticali tradicionalne obrtničke vrijednosti: solidarnost, zajedništvo, marljivost, brigu o naučnicima i koji su svojom aktivnošću neposredno doprinijeli kvaliteti struke i afirmaciji obrtništva u sredini u kojoj žive i rade.

Tako su ove godine priznanja primili , Vesna Peršun, vlasnica frizerskog salona „ Valentin“ iz Kutine  , Nikola Džogić, vlasnik obrta „Autoservis Nikola Džogić“ iz Novske, Ivan Kovačević, vlasnik obrta za građevinarstvo, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam „Kovačević“, te  Predrag Dorosulić, vlasnik obrta za završne radove u građevinarstvu „Inter Gips“ iz Siska koji se u ime svih laureata zahvalio na uručenim priznanjima.

Iduće godine navršava se 150 godišnjica Trgovačko-obrtničke komore kao preteče Obrtničke i Gospodarske komore, ta kako je predsjednik Cvanciger najavio taj dan će Obrtnička Komora SMŽ i partnerska Gospodarska komora Sisak dostojno obilježiti.

 

Komentari su zatvoreni