Otvoren 4. Zagrebački obrtnički sajam

0

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i izaslanica predsjednika Vlade RH i izaslanica ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac službeno su otvorili 4. Zagrebački obrtnički sajam 3. travnja 2019. godine na Zagrebačkom Velesajmu.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić koji je naglasio značaj Zagrebačkog obrtničkog sajma. Nada se da  će učenici zajedno s roditeljima odabrat za daljnje školovanje obrtnička zanimanja i izabrat struku obrtnika. Pozvao je sve roditelje da se pridruže sutra, 4. travnja u 16 sati na Zagrebački obrtnički sajam jer će roditelji biti informirani više o mogućnostima daljnjeg školovanja za njihovu djecu.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i izaslanica ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac rekla je kako je od 2016.godine povećan broj stipendija za obrtnička zanimanja, a broj stipendirane djece za obrtničke zanimanja se povećava. Najavila je stipendija ulazi u neoporezivi dio plaće roditelja, a da će od ove školske godine svakom učeniku/ici koje upiše strukovnu školu stipendija iznositi 1500 kuna, dakle 18 000 kuna godišnje. Isto tako, pripremili su novčane pomoći i obrtnicima koji djecu uzimaju na naukovanje znatno veće iznose. Do sada su oni iznosili do 150 000 kuna, a od sada se povećalo na 500 000 kuna. “Na nama je i na Vama je da svi skupa senzibiliziramo roditelje, da potaknemo i roditelje i djecu da se upisuju strukovna zanimanja, da im jednostavno kažemo da su obrtnička zanimanja hvalevrijedna zanimanja”,rekla je Mandac.

Župan Kožić naglasio je da je na Zagrebačkom obrtničkom sajmu sve više djece čime je postignut napredak. Time je i  poboljšan upis u škole što pokazuju i brojevi. “Obrtnička zanimanja nisu drugorazredna zanimanja, da su adekvatna drugim zanimanjima i dapače da su u određenim situacijama i u prednostima nad drugim zanimanjima”, rekao je Kožić.

Zahvalivši Obrtničkoj komori Zagreb na dugogodišnjoj suradnji i uspješnoj organizaciji Sajma te obrtnicima na njihovom trudu i zalaganju, gradonačelnik Bandić pohvalio je rad pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirku Jozić koja je također nazočila otvaranju 4. Zagrebačkog obrtničkog sajma. Gradonačelnik je pozvao sve nazočne visoke uzvanike da dalje zajedno potiču obrtništvo jer upravo na obrtništvu počiva hrvatsko gospodarstvo. Nakon pozdravnih govora, visoki uzvanici krenuli su u obilazak 4. Zagrebačkog obrtničkog sajma.

Sajam okuplja obrtnike i učenike srednjih strukovnih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije i koji će učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola prezentirati obrtnička zanimanja i time ih motivirati za upis u srednje obrtničke i strukovne škole. Organizacijom Zagrebačkog obrtničkog sajma želja nam je promovirati tradicijske i deficitarne obrte, ali i potaknuti otvaranje novih, sukladno suvremenim trendovima i tržišnim očekivanjima, potaknuti zapošljavanja i samozapošljavanja, te omogućiti poticanje i promociju poduzetništva i obrtništva.

Na 4. Zagrebačkom obrtničkom sajmu očekuje se u tri dana dolazak više od 7 000 učenika iz više od 100 škola iz Zagreba, Zagrebačke županije i okolice.

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Grada Zagreba i Zagrebačke županije možete posjetiti do 5. travnja u paviljonu 7/7a Zagrebačkog Velesajma.

 

 

Komentari su zatvoreni