OK SMŽ kao partner na projektu „Učini obr(A)t“

0

Konkretni ciljevi obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije koji se očekuju po završetku provedbe projekta su promidžba obrtničkih deficitarnih zanimanja kroz upis učenika s područja posebne državne skrbi u srednjoškolske programe za zanimanje tesar, zidar, autolimar, limar, krovopokrivač, dimnjačar; dodatno educiranje i plasiranje konkurentnije ponude obrtnika kroz položen majstorski ispit kojim ujedno stječu pravo na licenciranje i primanje učenika na naukovanje te studijski posjet Bavarskoj obrtničkoj komori, Građevinskom školskom centru i sajmu obrtništva u München u svrhu upoznavanja s novim tehnologijama i trendovima kao i razmijeni iskustva s tamošnjim obrtnicima. Broj obrtničkih radionica je u ozbiljnom opadanju te se kroz ovaj cjelokupni angažman nastoji zaustaviti taj trend. Predispozicija obrazovanju učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima jest stvaranje mjesta za naukovanje u licenciranim obrtničkim radionicama. Obrtnik koji želi primiti učenika na naukovanje mora imati položen majstorski ispit kojim ujedno stječe znanja iz radne pedagogije kao uvjet za dobivanje licence. Uz postojeće tržište rada, obrazovana mlada stručna radna snaga koja je naukovanjem u postojećim radionama uspješno spojila teoretsko znanje s praksom, snaga je koja ima potencijala za zaustavljanjem negativnog trenda u zatvaranje obrtničkih radionica te popravljanje gospodarske i socijalne slike Županije sisačko-moslavačke. Naime, po završetku trogodišnjeg obrazovanja, na područjima od posebne državne skrbi koja su upravo i zahvaćena ovim projektom, zadovoljeni su uvjeti za zapošljavanjem i otvaranjem vlastitog obrta.

 Nositelj projekta je Sisačko-moslavačka županija, a partneri su Hrvatski zavoda za zapošljavanje područni ured Sisak te Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije. Projekt „Učini obr(A)t“, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., Obrazovanje za poduzetništvo i obrt, Ugovor broj: HR.1.1.11-0020. Na tiskovnoj konferenciji održanoj 17. rujna 2015. projekt je predstavljen od strane župana Ive Žinića, predstojnice Područnog ureda Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Gordane Šegović i predsjednika županijske Obrtničke komore Adolfa Cvancigera. Razdoblje provedbe projekta je od 20. srpnja 2015. do 19. srpnja 2016. godine vrijednosti 367.002,00 kune, od čega bespovratna sredstva iznose 292.062,00 kune.

Po završetku tiskovne konferencije održan je radni sastanak kojim su planirani promidžbene kampanje po osnovnim školama uz  izradu popratnog Priručnika o profesionalnom usmjeravanju učenika osnovnih škola i ostalim radnjama predviđenim projektom.

Ovim projektom konkretizirana je suradnja područne Obrtničke komore, Sisačko-moslavačke županije te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Sisak kao rezultat dobre komunikacije na gospodarskom području realnih potreba i mogućnosti naše županije.

traka_eu

Ostavi komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.