Održana svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije

0

U prostoru restorana  „Cocktail“ u Sisku 30. lipnja 2021. godine održana je svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

  1. lipnja datum je konstituiranja Sisačke Trgovačko-obrtničke komore kao rezultat osnivanja prvih cehova na ovom području. Danas su svečanošću u Sisku obrtnici obilježili Dan komore. Najznačajnije razdoblje organiziranog obrtništva razdoblje je nakon ostvarene samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske kada se konačno otvaraju široke mogućnosti za rad i poduzetništvo kroz maksimalnu liberalizaciju tržišta, širokog apetita potražnje i pro aktivnog djelovanja Hrvatske obrtničke komore, od obnoviteljske skupštine ne tako davne 1994. godine. U toj prigodi dodijeljena su priznanja najzaslužnijima, pohvaljen njihov trud, promovirani su novi majstore struke, pohvaljeni najbolji naučnici i njihovi mentori.

Predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger čestitao je svim obrtnicima, njih 2.300, Dan obrtnika Sisačko-moslavačke županije: “U proteklih godinu dana dogodile su se mnoge stvari koje će nam uvelike obilježiti budućnost i koje su nam obilježile život u proteklom razdoblju. COVID-19 i nakon toga potres koji nas je uzdrmao na taj način da ćemo vjerojatno dobiti temeljem tog potresa novu životnu priliku da revitaliziramo prostor Sisačko-moslavačke županije na način koji ona to zaslužuje. Obrtnici su u mnogočemu, iz svih krajeva Hrvatske pa tako i domaći, ostavili sve svoje obveze i pohrlili na potresom pogođena područja ne bi li pomogli i sačuvali ono što nam je svima najsvetije, a to je dom, a isto tako i obrtniče radionice i poslovne prostore.”

Predsjednik HGK ŽK Sisak Tihomir Babić podsjetio je da je iza OK SMŽ i HGK ŽK Sisak 151 godina burne povijesti:“Pred nama su veliki izazovi, ali i velike prilike. Pruža nam se velika šansa za novi i pravi početaka. Nikada prije u hrvatskoj prošlosti nije bilo na raspolaganju toliko potencijala i mogućnosti razvoja Republike Hrvatske iz EU fondova.”

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić istaknuo je da je Sisačko-moslavačko županija svjesna važnosti obrtnika i poduzetnika:“Upravo ste vi, obrtnici, ti koji pune proračune lokalnih, regionalnih i nacionalnih razina i stoga ste vi ti koje moramo podupirati i potpomagati. Ukoliko bude razvijeno naše obrtništvo i poduzetništvo, samim time bit će razvijene i naše gradske, regionalne i nacionalne sredine. Shvaćamo koja je važnost svih naših obrtnika i poduzetnika, onih koji sami sabi zarađuju za plaće i još zapošljavaju ljude u svojim aktivnostima. Sisačko-moslavačka županija i do sada je imala senzibilitet: od 2019. godine smo poticali na razne načine, kroz tradicijske i umjetničke obrte, kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji, unaprjeđenje turističke ponude, poticanje inovacija u poduzetništvu, start-upova u gaming industriji, subvencije kamata za kredite i tako dalje…”

Bez obzira na tešku situaciju vezanu uz COVID-19 i potres, imat ćemo senzibiliteta i dalje te zajednički pokušati napraviti bolju klimu i okruženje za razvoj obrtništva na području županije, naglasio je Jurić.

Obilježavanje ovoga dana pjesmom je uljepšao Vokalni ansambl „Lipe„ iz Siska.

 

 

Komentari su zatvoreni