Svečano obilježen Dan UO Petrinja, Glina i Topusko

0

 

Članovi Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog, svečano su u subotu 25.11.2017. proslavili svoj Dan i blagdan svoje zaštitnice sv. Katarine.

Kod raspela, na mjestu u petrinjskim Majdancima gdje je nekada stajala crkva sv. Katarine, zajedno s okupljenim Petrinjcima i predstavnicima Grada, uz pjesmu i molitvu, položili su cvijeće i zapalili svijeće. Zajedničku molitvu predvodili su župnik župe sv. Lovre, vlč. Josip Samaržija i bogoslov Ivan Ćorić.

Obrtnici su proslavu nastavili svečanom sjednicom svoje Skupštine. Predsjednik Udruženja, Ivan Solomun podsjetio je kako im se nedavno pridružio i Grad Hrvatska Kostajnica s okolnim općinama Dvorom, Majurom, Hrvatskom Dubicom i Donjim Kukuruzarima.

„Ovim jačanjem, naše je Udruženje postalo drugo po veličini u županiji i trenutno broji 453 obrta“, rekao je Solomun.

„Gospodarstvo jednog grada, jedne države, uvijek je bilo osnova i pokretač sveukupnog društvenog napretka. Obrtništvo u tome daje značajan doprinos i predstavlja najžilaviji dio. Mi obrtnici probleme ne doživljavamo kao prepreke, nego kao izazov. Odgovore na izazove koji su pred nama možemo dati samo ako smo udruženi. Udruženi kao obrtnici, ali i u jednoj dobroj suradnji s općinama, gradovima i državom. Ako u tome uspijemo, uspjet ćemo u jednoj važnoj misiji – da svi živimo u boljem, bogatijem, uređenijem društvu kako bismo zaustavili iseljavanje“ , rekao je u svom obraćanju predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog.

Bolje dane obrtnicima poželio je i predsjednik Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije, Adolf Cvanciger. Upozorio je kako je nakon 25 godina, broj obrta u županiji, s 2000 pao na 1960.

„ Ono što se događa na ovom području u vezi obrtništva i gospodarstva je svakako put kojim bi i druge sredine u našoj županiji trebale krenuti, poglavito jer znamo da su obrtnici najveći poslodavac, kako u ovom gradu tako i u našoj županiji. Ako znamo da je u ovom gradu 453 obrtnika i ako zapošljavaju po dva djelatnika dolazimo do brojke od oko 900 ljudi, odnosno 1000 radnika, djelatnika koji svakodnevno rade u obrtništvu. Ti ljudi, ti obrtnici, mjesečno i godišnje pune proračune lokalnih, gradskih i državnih institucija. Kako oni imaju korist od nas, tako bi i mi trebali imati korist od njih“, rekao je Cvanciger.

Obrtnicima je njihov dan čestitao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je podsjetio kako i sam dolazi iz branše malih i srednjih obrtnika.

„Obrtnici su najveća „firma“ u ovom gradu, jer na ovom području od Kupe do Une zapošljavaju skoro 900 ljudi. To nije mali broj. Danas na sv. Katu koju slavimo upravo kao zaštitnicu naših obrtnika, prije dolaska ovamo bili smo na zgarištu crkve sv. Kate. Ima u tome simbolike. I obrtnici su, kad su se vratili u svoj grad, naišli na zgarišta, ali krenuli su raditi iznova. Ja im želim da budu mukotrpni, uporni što i krasi obrtnike.“, rekao je Dumbović, ponovivši kako su upravo obrtnici jedan od najsamostalnijih slojeva društva.

Čestitke je članovima Udruženja (kojem je i sam bio potpredsjednik) uputio i načelnik Općine Topusko, Ivica Kuzmić.

„Po prvi put vas pozdravljam u ovoj ulozi načelnika Općine Topusko. Najavljen samo kao gost, ali ja se među vama nikada neću osjećati kao gost. Šteta je što ovdje večeras nema više načelnika i gradonačelnika, jer jao onim općinama i gradovima koji ne prepoznaju važnost svojih obrtnika“, poručio je bivšim kolegama obrtnicima Kuzmić.

I ove godine, na svečanoj sjednici, članovima Udruženja uručena su tradicionalna obrtnička priznanja. Nagrađenima su ih uručili predsjednik Udruženja Ivan Solomun i potpredsjednice Snježana Prpić i Ljliljana Strmečki.

Priznanje za životno djelo ove je godine dobila Slavica Lipošćak, vlasnica Frizerskog salona „Olimp“, iz Petrinje.

„Ja frizerski salon imam 27 godina. U struci radim već 38 godina i išla bih sad u mirovinu, malo biti baka, supruga, domaćica, sve to što nisam stigla u prethodnih 38 godina. Što mi znači ovo priznanje? Znači mi zapravo puno. To je jedna „točka na i“ za cijelu tu moju karijeru, koja je, usudim se reći, bila vrlo uspješna. Dobila sam puno priznanja i zahvalnica i mislim da je ovo priznanje nešto što bi svatko na kraju karijere volio imati u svojim rukama“.

Priznanja „majstor – stručni učitelj“ ove su godine uručena Ivančici Kudlek, vlasnici obrta za frizerske usluge Capriccia iz Petrinje i Saši Jovanoviću, vlasniku frizerskog salona 2u1, iz Petrinje.

Ivo Djak, vlasnik uslužnog, trgovačkog i autoprijevozničkog obrta „Unaprom“ iz Dvora i Željko Zibar, vlasnik obrta za popravak i održavanje automobila „Auto Zibar“ iz Gline dobili su priznanja za organizacijski rad. Priznanje „Šegrt Hlapić“ dobila je Valentina Milošić, učenica trećeg razreda frizerskog smjera Srednje škole Viktorovac.

Tradicionalno, čestitku za svoj imendan dobila je Katica Kudlek.

Komentari su zatvoreni

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com