Predstavnici POK-e Sisak sudjelovali na radnom sastanku s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom

0

Sisak-27.studeni 2017. Strukovna izobrazba u Hrvatskoj zahtijeva radikalne promjene da bi se prilagodila zahtjevima tržišta i stoga će sljedeće godine početi reforma koja će mladima omogućiti obrazovanje za deficitarna zanimanja i sigurno zapošljavanje, a za taj su projekt već osigurana sredstva, rekao je u Sisku pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Na radnom sastanku pomoćnika ministrice i suradnika s ravnateljima strukovnih škola Sisačko-moslavačke županije sudjelovali su i predsjednik Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije Adolf Cvanciger i stručna suradnica za obrazovanje POK – Sisak, Darija Šegović. Konstatirano je kako je postojeći sustav trom i sporo se prilagođava potrebama gospodarstva. Sudionici sastanka suglasili su se s time da bi planirane promjene osjetno utjecale na smanjenje iseljavanja mladih u inozemstvo.

Sisačko – moslavačka županija je u prošlosti imala širok i razvijen sustav obrazovanja za  strukovna zanimanja, a danas ponestaje takvih radnih mjesta. Stoga će se u suradnji s Ministarstvom tražiti načini da se mladi zadrže u županiji. Često mnogi učenici upisuju obrtnička strukovna zanimanja samo ako se nisu uspjeli nigdje drugdje upisati. Župan je rekao kako će zato zajedničkim snagama s ministarstvima pronaći nešto više i pokušati privoliti mlade ljude da se upisuju u strukovna zanimanja. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić napomenuo je da se završetkom novog objekta Strukovne škole u Sisku otvaraju nove mogućnosti u obrazovanju. Stara škola, najavio je, preuredit će se u đački dom sa 74 ležaja, što će mladima omogućiti povoljnije uvjete školovanja. Samim tim učenicima iz okolice sa slabom prometnom povezanošću omogućiti će se bitno povoljniji i jeftiniji uvjeti školovanja. Treba napomenuti da će se dodatno unaprijediti sustav stipendiranja učenika koji se odluče upisati u deficitarna obrtnička zanimanja.

Na pitanje novinara zaziru li mladi i njihovi roditelji od trogodišnjega školovanja, pomoćnik ministrice Prskalo je odgovorio kako je nužno izgraditi sustav koji se neće vrednovati po godinama školovanja, nego po kompetencijama koje će učenik steći obrazovanjem.”Mladi napuštaju zemlju, a nama nedostaje građevinskih radnika, zavarivača i još nekih struka, pa moramo uvoziti radnike. To moramo promijeniti”, zaključio je.Kako bi se upoznao s konkretnim problemima strukovnoga obrazovanja pomoćnik ministrice je nakon radnog sastanka obišao nekoliko srednjih i strukovnih škola na području Sisačko-moslavačke županije.

Komentari su zatvoreni

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com