Koristi i troškovi uvođenja eura u Hrvatskoj

0

Koristi su dugoročne, a troškovi jednokratni – zaključak je analize HNB-a provedene na temu uvođenja eura u Hrvatskoj, koja je 01.02.2018. predstavljena i u Sisku, u sklopu ciklusa prezentacija koje se održavaju po cijeloj Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske narodne banke.
Prezentaciju o koristima ali i troškovima uvođenja eura danas je u HGK Županijskoj komori Sisak održao viceguverner HNB-a Vedran Stošić:
”Glavni zaključak je da su koristi znatne i trajne naravi, dok su troškovi uglavnom jednokratni i ocjenjujemo ih nešto nižima od koristi. Glavna korist za Hrvatsku je svakako ukidanje velikog tečajnog rizika, a vjerujemo da će i na gospodarstvo i na građane pozitivno djelovati uklanjanje transakcijskih troškova, troškova konverzije kune u strane valute i obrnuto. To će sigurno nekoliko stotina milijuna kuna ostaviti u džepovima građana. Smanjit će se prihodi mjenjačnica i banaka, a građani će imati neka dodatna sredstva na raspolaganju. Općenito, vjerujemo da će euro djelovati pozitivno na makroekonomsku stabilnost Hrvatske”, kaže Stošić.
Što se troškova tiče, uglavnom je riječ o institucionalnim troškovima, prilagodbi u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno pravnim, računovodstvenim i informatičkim pripremama za uvođenje eura.
No, u usporedbi s dugoričnim koristima koje donosi uvođenje europske valute, jednokratni troškovi će za Hrvatsku biti zanemarivi – slaže se i predsjednik županijske gospodarske komore Boris Mesarić: ”Kako je Sisačko-moslavačka županija izvozno orijentirana, uvođenje eura za gospodarstvo naše županije svakako je od iznimnog značaja jer bi se time otklonili valutni rizici, pitanje konkurentnosti, a i pitanje kredita koji bi vjerojatno bili puno blaži. Ti efekti su sasvim sigurno za naše gospodarstvo pozitivni i želja nam je da do uvođenja eura dođe što prije”, kaže Mesarić.
No, do uvođenja eura u Hrvatskoj sigurno će proći još nekoliko godina, napominje viceguverner HNB-a, obzirom na proceduru koja tek slijedi i tijekom koje se mora napraviti još niz koraka. ”Ulazak u europski tečajni mehanizam ne ovisi samo o Hrvatskoj nego i o zemljama koje već jesu u europodručju”, pojašnjava Stošić.

Komentari su zatvoreni

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com