Humanitarna zaklada Ana Rukavina u suradnji s Udruženjem obrtnika Sisak organizirala pristupanje u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

0

U suradnji Humanitarne zaklade Ana Rukavina i Udruženja obrtnika Sisak u utorak, 23. siječnja 2018. je u prostoru Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije organizirano pristupanje u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Na popunu pristupnice i davanja uzorka krvi čekalo se u redovima, odazvali su se mladi i odrasli stanovnici  Siska i okolnih  mjesta, obrtnici,  radnici, učenici, studenti……….

Tako je danas u Sisku evidentirano novih 260 dragovoljaca za sudjelovanje u postupku darivanja svojih krvotvornih matičnih stanica, potrebnih u izliječenju teško oboljelih osoba. Svakoj akciji upisa u Hrvatski registar poruka je „ Lijek je u nama“, do sada je u nas registrirano više od 56.000 potencijalnih darivatelja koštane srži, a oni su u sustavu od čak 31 milijuna donora iz cijeloga svijeta
Ova  humanitarna akcija potaknuta je potragom za pronalaženjem podudarnog darivatelja koštane srži od leukemije bolesnog trogodišnjeg dječaka Ivana Marušića iz Velike Gorice.
Pohvale suorganizatorima i zadovoljstvo je izrazio i zamjenik Župana, mag.iur.Ivan Celjak koji je i sam zajedno sa svojim suradnicima pristupio u Registar davatelja.
Upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica prvi je korak kako bi se pomoglo diljem svijeta teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Članom Registra postaju zdrave osobe između 18 i 40 godina i ostaju do 65 godina života, a dragovoljnom evidencijom pristaju na sudjelovanje u postupka darivanja svojih krvotvornih matičnih stanica. U pravilu je taj postupak bezbolan, a boravak u bolnici traje tri dana. Troškovi putovanja od mjesta prebivališta do KBC Zagreb, kao i boravak u bolnici, financijski su pokriveni.
Današnji masovni iskaz solidarnosti i humanitarnosti u Sisku  prva je ovakva akcija pokrenuta od strane Udruženja obrtnika Sisak. Udruženje obrtnika Sisak će u budućnosti podržavati i aktivno sudjelovati u organiziranju akcija za svoje sugrađane, ali  i ostale građane Republike Hrvatske.

Komentari su zatvoreni

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com